Translate

24 Kasım 2011 Perşembe

TV SEÇİMİ



Öncelikle genel soru ve cevap şeklinde birkaç bilgi verip sonrasındada işin tekniğine inelim..

En çok sorulan soru Herz hızı???
Televizyonlar hakkında bize söylenen en büyük yalanların başında hz aldatmacası gelir.Satıcı yanınıza yaklaşır ve “bu 100hz size 200hz veya daha üstünü öneririm” der.Gerçekte 100 Hz veya üstünün nin tv yayınları ile ilgisi yoktur. Yayın 50hz olarak TV’lerimize ulaşır. TV deki 100Hz yazılımı 50hz gelen sinyali araya sanal kareler koyarak iki kez tarar ve akıcı görüntü elde edilmesi sağlanır ya da sağlanmayabilir.. 50hz pal standartıdır bu standart Avrupa da kullanılır Amerika 60Hz olan NTSC standartını kullanır bu yüzden aslında tüm televizyonların panelleri max.60Hz destekler, 100hz özelliğinin stabilitesi sağlanmış bir işlemci ile birleşiminde bu akıcılık sağlanır. Yoksa günümüzde 100hz adı altında sunulan birçok tv de hala hareketli sahne sorunları yaşanmaktadır. Bu yalanın adı sony’de MF (motionflow) , samsung da CMR (Clear Motion Rate), LG’de MCI (Motion Clarity Index) , Toshibada CF ve CS (ClearFrame ve Clear Scan)  olarak geçer. Örneğin samdungda şöyle yazar 800 Hz CMR , anlayın işte 50hz panelim var ama ben işlemciyle falan filan size görüntüyü 800 hzde işliyorum.

Sonuç : Herz yalanlarına inanmayın özelikle uygun fiyatlı ürünlerde hiç ama hiç kanmayın.Herşey tv nin işlemcisine bakar. Paneller zaten genellikle standarttır.Panel tiplerini ayrıntılı anlatmıcam ama piyasada 5tip panel var ve bunların 3 ü bilinen üreticiler tarafından kullanılmakta kalan 2 tip dandik olanları yumatu tarzı tvlerde görebilirsiniz J Tek yapmanız gereken aynı kaynaktan alınan yayını tvlerde izleyerek karar vermektir. Veya daha ayrıntıya inip kullanılan işlemci tiplerini internette araştırın.


Plasma TV mi? LCD TV mi? LED mi?
Burda asıl sorun panel tipi değil panel kalitesidir. Mesela plazmalarda SD dediğimiz standar yayınlar (hd 720p veya full HD1080p  olmayan) en iyi kalitede görünür ve panellerin tepkime süreleri LCD ve LED LCDlere göre çok daha iyidir. Fakat panellerde aynı görüntünün uzun süre durmasından kaynaklanan bir sorun meydaha gelir.Örneğin kanal d izliyorsunuz.2 saat izledikten sonra tvyi kapattınız kanal d logosunun siluetinin halen durduğunu görürsünüz. Bu şuan için çoğu plazma panelde mevcut bir sorundur. Hatta bir ara 30dk fazla aynı kanalı izlemeyin şeklinde yorumlar havada uçuşuyordu.
LED TV’ler in LCD TV’ler ile aslında tek farkı arkadaki aydınlatma tipleridir.LED TVler daha doğrusu LED LCD diyelim LED lambalarla aydınlatıldığı için hem daha parlak ışık sağlarlar hemde daha az elektrik tüketirler.Ayrıca yer kaplamadıkları için TVlerin boyutu oldukça incelir.Düz LCD TVler ise floresan lambalarla aydınlatılır. LED TVlerdeki katakulli ise LED TV nin Full-LED mi Yoksa Edge-LED mi olduğudur . Çoğu firma maliyetten kaçmak için ledleri LCD panelin kenarlarına koyarak bir aydınlatma sağlamıştır bunlar edge-led olarak geçer. Paneli tamamen kaplayan led ler mevcutsa full-led denir. Piyasadaki led tvlerin %98 i edge-led dir. Bu rada bir dip not panellin full-led olması tek başına yeterli olmaz local dimming denen özeliği desteklemesi gerekir.Bu özellikte maliyetlidir. Bunlara girmeyelim derim.

Sonuç : LCD ve LED LCD TVnin görünüşüne bakın , ekrandaki görüntüleri inceleyin ve alın.Ledmiş değilmiş hiç önemli değil. TV led özellikli diye ledsiz olandan daha kaliteli yayın izlettirecek yalanına kanmayın. Tabi derseniz ki tv çok ince olsun led almak mecburen gerekir ama panel ne kadar ince olursa ömrünün o kadar kısa olacağını unutmayın çünkü ısı sorunu tv inceldikçe artar.


Tepki süresi / Cevap süresi /Panel hızı ???
Alın size kocaman bir sahtekarlık oyunu daha. Bir LCD monitörün paneli birkaç milyon pikselden oluşuyor. Her bir piksel içerisinde sıvı kristaller barınıyor. LCD nin açılımı (Liquid Crystal Display). Monitörlerdeki tepki süresi tek bir TFT hücrenin açıp kapanması için geçen süreye denk geliyor. Bu işleme Black-to-Black tepki süresi deniliyor. Bu tepki süresinin uzun olması görüntünün akıcılığını bozan bir etken. Bu yüzden düşük tepki süreli monitörler tercih sebebi. Black-to-Black günümüzde pek duyulmuyor; nedeni ise herkesin yeni bir standart olan Gray-to-Gray tepki sürelerine daha çok önem vermesi. Çünkü Gray-to-Gray hücrelerin çeşitli gri tonlamalar için harcadığı zamanı gösteriyor.

Bir lcd tv'nin gtg ile btb ms hızı birbirinden farklıdır... yani btb 3 ms ise gtg 8 ms olabilir... firmalar hangisi işine geliyorsa onu yazıyolar... Yani dünyada Bunun Bir standarttı yok mesela philips'in 3 ms dediğiniz LCD'leri btb değeri olabilir yani gtg degeri gene 8ms dir... önemli olan "GTG" değeridir...

Sonuç : TV lerin gerçek tepkimelerini öğrenmeniz imkansız gibi bir şey olacağından gene yapmanız gereken gözünüzle yayını tv de test etmek olacaktır.


3D almalı mı? Bence gözlüksüz 3D ler beklenmeli ama illa alacaz diyorsanız min 120cm lik bir tv almanızı öneririm. Ayrıca 3D konusunda LG, samsung ve philipsin farklı kulllandığı metodlar mevcut deneyerek başınızı ağrıtmayan ve gözlerinizi yormayan daha doğrusu bunları en az yapan modeli bulun.

Diğer öneriler: Kesinlikle mat ekran olanları terih edin yoksa yansımalar sizi çok fazla rahatsız edecektir, Yaktığı elektrik miktarına dikkat edin, tvyi alırken hiç aklınıza gelmeyen bu harcama ay sonunda aklınızı başına getirebilir. TVleri sadece karşıdan izlemeyin evde izleyeceğiniz açılardanda izleyerek test edin. TV nin köşelerine ve arkasına elinizle dokunun ne kadar ısınıyor. Arka panelde gizli fan var mı?Fan varsa kaçarak uzaklaşın. Ses testi yapın, o muhteşem güzellikteki LCDden böcek sesi gibi ince bir ses çıkması sizi sonradan üzebilir. TVnin çerçevesinin parlaklıı gözünüzü almış çok beyenbiş olabilirsiniz elinize kağıt bir peçete alıp silin bakalım çizik içinde kalacakmı , sonradan ilk toz alma ssonrası tvnin çerçevesinin çizikleri cebinizi yakmasın.


LCD Büyüklüğü ve İzleme Mesafesi

Bir tv'nin ekran büyüklüğü olarak belirtilen değer, bir köşeden çaprazındaki köşeye uzunluğunun ölçülmesi ile elde edilir.


1"(inç)= 2,54cm ‘dir

Çok küçük ebatlılar haricinde tüm lcd ve plazmaların panellerinin en/boy oranı 16/9 dur.
Elimizde bu tv'lerin hipotenüsünün değeri var. O halde kolaylıkla şu denklemi oluşturabiliriz. en=A, yükseklik=B, ekranölçüsü=hipotenüs=C der isek...

C kare=A kare+B kare

Hazır Hesaplanmış ekran boyutları






Boyut farkını tvlerin ekranlarını üst üste koyacak şekilde incelersek;


Ayrıca TV alırken, ebat seçiminde bizi kararsızlığa düşüren izleme mesafesi ve ebat ( tabi kaynak görüntü kalitesine bağlı olarak ) seçiminde yardımcı olacak tablo da aşağıda:



LCD ve Panel TVlerdeki Hata Tipleri.
GHOSTING : Hareketli sahne sorunlarında en cok karşılaşılan bu hata hızlı sahne geçişlerinde akıcı bir izlemenin oluşmamasından kaynaklanır.Birçok kişi ghosting sorununu panelde 100hz in olup olmamasıyla bağdaştırsa da günümüzde bircok 100hz panellerdede bu sorun görülmektedir.Hatta tam tersi olarak bazı modellerde 100hz olmamasına ragmen ya da off konumda da olsa hareketli sahnelerde akıcı olabilen panel örnekleri çoktur.Daha cok işlemcisi başarılı ,paneli ile stabiliteyi sağlamış tv lerde ghost sorunu az görülür.100hz 200 vs. tabiki önem taşır fakat tek başına bu hatanın oluşmasına ilaç olamaz.

CLOUDING : Bulutlanma olarak adlandırılan sorun panelin arka planında belli bolgelerde beyazımsı bulutlar şeklinde gözükmektedir.Panelin arka fonunu siyah yaparak tesbiti mümkündür.Siyah seviyesini negatif etkiler.

SMEARING : Herhangi bir nesne etrafında iz bırakma sorunudur.

BACKLIGHT BLEEDING : Panel tv lerde en cok karşılaşılan sorundur.Daha çok LCD panellerde ortaya çıkar.CCFL(florasan aydınlatmalı panel) panellerin hepsinde az veya çok mutlaka olur.Edge Led lerde de günümüzde karşılaşılıyor.Sorunun var olup olmadığını anlamak için panel arka fonu tam siyah olunca ve ortam ışığı tam karanlık yapılınca panelin köşelerine bakılır.Tedavisi arka ışık şiddetinin azaltılması şeklinde olabilir.Özellikle CCFL panellerde ilk 6 ay - 1 sene sonunda ışık şiddeti kendiliğinden azaldıgı için panelin siyah seviyesi istenilen seviyeye gelir dolayısı ile arka ışık sızması sorunuda azalacaktır.

SHIMMER : Obje etrafında titrek ışık sorunu (daha cok philips'lerde gorulur)

STRIP LINE : Panelde çizgilerin belirip kaybolması şeklindedir.Panel soguk iken daha cok ortaya cıkar.

BUZZING : Panel ısındıkça içindeki tüplerden ya da fan gibi ekipmanlardan cıkan sestir.

BANDING : Panelde dikine gölgelenme sorunu olarak ortaya çıkar.

JUDDER : Görüntülerde titreme olarak bilinir. Filmler aslında saniyede 24 kare olarak çekilir. Ancak, Avrupa PAL sistem özellikleri saniyede 25 kare olduğu için, Avrupa'daki TV yenileme hızı 50Hz veya 25'in katlarıdır. Bu nedenle, 50Hz yenileme hızına sahip bir TV setine saniyede 24 kare hızında bir sinyal gönderildiğinde, titreme adı verilen bu efekt ortaya çıkabilir.

Derleyen:
Volkan TÜRKAN
Sistem Destek Uzmanı

Volkan arkadaşıma teşekkür ederim...


2 yorum:

  1. Merhabalar, güzel yazınız için teşekkürler.
    Tv üreticilerinin hz değerlerine kanmayın demişsiniz ancak bir de yazılımla artırılan hz değerleri var. Mesela samsungun hem 100hz olan modeli var hemde ayrıca cmr 100 hz olan modeli var, aynı şekilde lg nin 100 hz modeli var ayrıca mci 100 hz olan modeli var. Buradaki asıl problem ise hem mci hemde cmr için verilen hz değeri/2 panelin asıl tazeleme hızıdır deniliyor. Benim merak ettiğim nokta ise sony nin motin flow özelliği de samsung un cmr ve lg nin mci teknolojilerinin benzeri olup olmadığı, yani motionflow olan bir modelin asıl tazeleme hızı belirtilen tazeleme hızının yarısı mıdır tıpkı lg ve samsungda olduğu gibi, alacağım tv yi bu kriter belerleyecek olduğundan yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  2. uğur sönmez9 Şubat 2012 20:27

    Güzel bir blog olmuş Savaş bey.

    Elektronikte eşsiz bilgileriniz olduğunu biliyorum.

    Tv seçiminde MKV izlemede tercihlerimiz etkiliyor. LG tv MKV izleme ve 3D başarısı çok iyi. Sony bir modelinde pek çok MKV kaydını göstermedi. USB filim kayıtlarından hangi formatları izlenebildiğinede dikkat etmek gerekiyor. Medya player ya da ev sinema sistemlerinin izlenme imkanlarından da telafi edilebilir düşüncesindeyim.

    Uğur SÖNMEZ

    YanıtlaSil