Translate

27 Nisan 2012 Cuma

SAZAN DEYİP GEÇMEYİN

                                           

                          Yaklaşık 300-400 GR



              Son zamanlarda Sazan balığına önyargılı yaklaşan ve  yemeyen çok fazla insan ile karşılaşır oldum hatta en son balığı çıktığım iyi bir balık avcısı arkadaşım bile yemediği söyleyince bu konuda  artık bir şeyler yazmak istedim.



İşte Konu başlıkları;

SAZAN BALIĞI YENİR Mİ?

NEDEN SEVİLMEZ?

NASIL PİŞİRİLME Lİ?



Önce bu balığı biraz tanıyalım:

Tatlı suda yaşayan, etçil ve otobur bir balıktır, genelde durgun su ve diplerde yaşar, kilosu 30-40 civarında bulunabilir, yaklaşık 50 yıl ömrü vardır.





SAZAN BALIĞI YENİR Mİ:

 Sazan Balığı yenir tabii, neden yenmesin? Kılçıklı olduğundan mı çamur koktuğundan mı?

Her balığın pişirme şekli farklı olduğu gibi SAZAN  balığının da kendine özgü temizleme ve pişirme şekli vardır, uygulandığında farkı göreceksiniz.



NEDEN SEVİLMEZ:

İşte en önemli üç neden;

Çok fazla ve ince kılçık,Temizleme  zahmeti ve Çamur kokusu.




TEMİZLEME :
İlk önce balığın pullarını temizleyip  yıkıyoruz,  yıkama işlemine biraz özen gösterelim ki balık elimizden kaymasın.

İkinci işlem; Keskin bir bıçak ile balığın kafasını kılçığa kadar kıvrımının yönünde çiziyoruz.

Sonra; Sırtından bıçağı daldırıp fileto yapıyoruz, maalesef balığın en az yarısı çöpe gidiyor ama çamur kokmasına denen olan ve işe yaramaz bölgeleri temizlemiş oluyoruz.

Bir parça limonu etin üzerinde hafifçe gezdiriyoruz.






Tava kızgın ve balıkta iyice mısır ununa bulandığında fazla yağ çekmeyecektir.



PİŞİRME:

Son olarak bir miktar tuz ile iyice mısır ununa bulayıp kızgın ve bol yağda ( az miktarda tereyağı tavsiye edilir) pişiyoruz.


Dikkat: parmaklarınızı yemeyin..

Afiyet olsun.

Fotoğraflar:Savaş GÜNEŞ













3 yorum:

  1. teşekkür ederim, fırsat buldukça yazmaya devam edeceğim..

    YanıtlaSil
  2. Sazan Balığına limon atılmaz, Fileto yaparsan Balık ziyan olur yetmez.sadece balığın pulunu soyup ortadan ikiye ayırıp kare kare böleceksin, Mısır unuyla Buğday ununu karıştırıp kızartacaksın. balığı kızarttıktan sonra sarımsakları dövüp balığı kızarttığın tavanın yağını süzüp tavada sarımsakla harmanlayıp balığı ısıtacaksın. sonrada yiyeceksin, muhteşem bir lezzet.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı bir yaklaşım, teşekkür ederim, denemek gerek, Limonu saz kokusunu alsın diye sürdüm

      Sil